Sígři bez hranic?

Znáte příběhy, kdy žáci šikanovali své učitele? Nejen ten filmu z Obecná škola? Myslím, si, že o šikaně proti dětem se veřejně mluvit má, protože jsou bezbranné a jejich rodiče bývají přinejlepším neinformovaní. Ale to, že bývají šikanováni učitelé, je jiná záležitost.

Aby zase učitelé nevypadali jako neschopní chudáčci, mělo by se veřejně mluvit ne o tom, jak někde natočili učitelku opilou či jak nabančili arogantnímu učiteli. Ani jak utýrali dobráka. Bylo by dobré se nejprve dotknout různých příčin, které k šikaně proti učitelům vedou. Šikana proti děcku v nás budí soucit a spravedlivý hněv, ale obávám se, že se šikanou vůči učitelům je ve veřejnosti spojen spíše nádech skandálnosti, bulvárního zájmu o utrpení druhých. Zrovna tento týden psali v Respektu, jak je podivné, že Češi milují krutý a hnusný bulvár a smlsnou si na neštěstí pozůstalých po známých osobnostech atp.

Na jedné straně jsou v rodinách vychováváni „sígři bez hranic“, a kvůli totálnímu nezájmu Čechů o vzdělanost a vzdělávání nejsou školám a učitelům dány žádné nástroje k potlačení toho svévolného sígrovství.

Ale na druhé straně je tlak civilizace na mladé lidi dnes tak totální, a pojetí výuky bývá tak nepochopitelně odcizené životu, že slabší povahy prostě musejí útočit – nebo utéct. (V Británii léta řeší problém záškoláctví – to u nás není, ale možná o to máme víc těch útoků…).

A třetí věc je, že se do rukou mládeže dostávají prostě vyspělé nástroje, se kterými je nikdo neučil humánně zacházet: mobily, kamery, youtube. A protože v Česku se národ o školství opravdu nezajímá a o růst budoucí generace taky ne, není divu, že ani školství se tomu systematicky neumí věnovat. Většina škol učí staré obsahy starým způsobem, možná dnes v novém kabátě. Bude trvat tak dvacet let, než se změna v pojetí cílů a obsahů vzdělávání opravdu dostane do výuky většiny učitelů. Zaplať Bůh aspoň za to malé procento vyspělých učitelů, které máme, ale na celkové vyléčení školství to nestačí. Kulturu v národech dělá většinová kulturnost, nikoli excelentní špičky! Pokud ovšem se u nás najde nějaká vláda, která by se nebála podporovat vzdělání občanů.